Maailman kauneimmat junareitit – kerää matkakassa myymällä ylimääräistä tavaraa

Junalla matkustaminen on hyvä tapa päästä näkemään useampia paikkoja samalla reissulla. Junamatkojen ei sentään tarvitse rajoittua Suomeen, vaan maailmalta löytyy runsaasti kauniita ja mielenkiintoisia junareittejä. Trans-Siperian rata on yksi kuuluisimmista. Se ei välttämättä ole maisemiensa puolesta se kaikkein kaunein, sillä matkan varrelle mahtuu paljon köyhiä kyliä sekä karua maisemaa. Trans-Siperian rata on kuitenkin sellainen elämys, joka jokaisen tulisi päästä näkemään ja kokemaan ainakin kerran elämässään. Pääseehän junalla aina Moskovasta Venäjän läpi Pekingiin, Kiinaan asti.

Niin Trans-Siperian junamatka kuin muutkin pidemmät junamatkat vaativat hieman suuremman budjetin. Hyvä ja ekologinen tapa kerä matkakassa kokoon on myydä kaikki ylimääräiset tavaransa. Jos kotoa löytyy esimerkiksi ylimääräisiä käytettyjä ja hyväkuntoisia puhelimia, myy iphone netissä kätevästi tai muut puhelimesi, ja pistä saadut rahat talteen. Näin koossa on jo hyvä pohjakassa. Mitä enemmän tavaraa myy, sitä suuremmaksi kassa muodostuu. Pitkälle junamatkalle lähdettäessä on hyvä huomioida, että eläminen maksaa. Jokaiselle päivälle tulee siis laskea matkabudjetti ja siinä on hyvä ottaa huomioon monia muuttuvia tekijöitä, jotka saattavat tuoda yllättäviä menoja tullessaan. Reissubudjettia ei siis saa koskaan vetää liian tiukalle, koska monestikaan budjetti ei pysy suunnitelluissa rajoissa.

Alpeilta ja vuonoilta aina Australiaan

Vuorien keskellä kulkevat junareitit ovat takuulla monen mieleen. Glacier Express Sveitsissä on äänestetty monien matkailijoiden kesken jopa kaikkein kauneimmaksi junareitiksi. Glacier Express -reitti kestää seitsemän tuntia ja sen aikana pääsee näkemään Sveitsin parhaimmat palat. Alppien keskellä sijaitseva Zermatt on toki näkemisen arvoinen kohde, mutta sen lisäksi Glacier Expressin kyydissä pääsee tutustumaan myös muun muassa St. Moritziin tai Davosiin, joka tunnetaan erityisesti talviurheilun mekkana. Glacier Expressin vaunut ovat erittäin moderneja ja niistä löytyy suuret ikkunat. Näin kaikki upeat näköalat saa varmasti taltioitua niin muistoihin kuin kuviinkin.

Norway in a Nutshell on kierros, joka näyttää nimensä mukaisesti Norjan parhaimmat palat yhden junareissun aikana. Upeat vuorimaisemat ja vuonot tulevat tutuksi tämän junan kyydissä. Muun muassa Bergenin ja Flåmin junareitit tulevat tutuksi. Erityisesti Flåm tunnetaan kiemuraisista junareiteistään, jotka ovat kaiken lisäksi todella jyrkkiä. Bergenin junareitti taas kulkee reilusti merenpinnan yläpuolella, joten upeat näköalat on taattu.

Joskus on hyvä lähteä kauemmas kotoa kokemaan jotakin täysin erilaista. Ghan-junareitti Australiassa on yksi tällaisista kokemuksista. Ghan lähtee Etelä-Australiasta, Adelaidesta. Sen päätepysäkki on Darwinissa, joka sijaitsee Pohjois-Australiassa. Kyseessä on siis todellakin koko suuren maan halki kulkeva junareitti. Koko reitti kestää kolme päivää yhteen suuntaan. Näiden kolmen päivän aikana on luvassa pysähdys Alice Springsissä, joka sijaitsee Australian keskipisteessä. Tämä keskellä Australiaa sijaitseva paikka on todellinen erämaakaupunki, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan Ayers Rock -kivimuodostelmaan, joka tunnetaan paremmin nimellä Uluru. Pohjois-Australiaan päin saavuttaessa Ghan pysähtyy myös Katherinen kaupungissa. Siellä voi lähteä retkelle Katherine Gorge -kansallispuistoon. Ghanin reitti on yhteensä 3 000 kilometriä pitkä. Reitin aikataulu on suunniteltu siten, että kaikki parhaimmat kohteet ohitetaan valoisaan aikaan. Näin mitään ei mene ohi nukkuessa.

mts_best