Interreilauksen 101

Mitä Interrail tarkoittaa?

Olet luultavasti nuorempana – ja mikset myös vanhempanakin – törmännyt termiin interrail. Se on tapa matkustaa halvasti ja kätevästi melkein kaikissa Euroopan maissa, jotka ovat mukana interrail-järjestelyssä. Interrail on lippujärjestelmä, jolla voi matkustaa läpi Eurooppaa yhdellä lipukkeella. Tarjolla on maista riippuen erinäisiä paketteja, kuten esimerkiksi Inter Rail Global Pass ja Inter Rail One Country Pass.

Tässä esimerkkinä VR:n interrail-tarjontaa, Jotta pääset vilkaisemaan millaisesta hommasta on kyse pähkinänkuoressa.

Interrail on suosittua kaikenikäisten keskuudessa, sillä kyseessä ei ole ihan tavanomainen matkustelu tiettyyn maahan. Se on enemmänkin tutustumista monenlaisiin paikallisiin kulttuureihin, jonka jälkeen sitten palataan takaisin kotiin arjen askareisiin. Interrail on seikkailunhaluisille ihmisille, jotka pitävät junassa olemisesta ja maasta maahan hyppimisestä.

Interreilaaminen on hauskaa ja unohtumaton seikkailu. Parasta on, että voit suunnitella matkasi juuri niin kuin itse haluat. Mikäli halusi lähteä suunnittelemaan reissua Euroopan halki, mutta tähän mennessä säästetyt rahasi eivät riitä lipun ostamiseen, freedomrahoitus kilpailuttaa rahantarpeesi ja tarjoaa pienellä korolla lainan tarpeeseesi.

Interreilaus ei kuitenkaan välttämättä ole kätevin tapa perheellisten matkustella, sillä siinä joutuu viettämään aikaa paljon junassa ja majoittuminen tapahtuu esimerkiksi hostelleissa. Kyse on ennenkaikkea edullisesta matkustamisesta ja jatkuvasta liikkumisesta paikasta toiseen. Interreilausta voi tehdä myös yksin, mutta etenkin ystävän kanssa se on varmasti unohtumaton kokemus jokaiselle.

Tässä pieni tietopankki miten varautua

-Reissuun kannattaa varautua matkavakuutuksella, kuten mille tahansa muullekin ulkomaanreissulle.

-Myös matkatavaroiden suhteen tulee ottaa huomioon jo mainittu jatkuva liikkuminen ja junassa matkustaminen. Hyvä lukko matkalaukkuun ja vyölaukku ovat ehdottoman tärkeitä.

-Passin säilyttäminen repussa/rinkassa ei ole varsin viisasta, mutta vyölaukku tai joku muu vyölaukun korvaava säilytysratkaisu olisi hyvä olla. Ilman passia voit joutua hankaluuksiin viranomaisten kanssa. Passista kannattaa ennen reissua ottaa kuva, ja lähettää se läheisille tai tallentaa johonkin turvalliseen pilvipalvelimeen.

-Sairastumisen varalta kannattaa ottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan.

-Budjettia suunnitellessa kannattaa aina laskea kulut yläkanttiin, sillä monimuotoinen matka sisältää hyvinkin yllättäviä menoja. Interrail-kortti oikeuttaa matkustamaan siihen sisältyviin maihin, mutta joissain junissa on maksetta paikkamaksu.

-Puhelimesta on hyvä tarkistaa millainen liittymä- ja datapaketti on käytössäsi. Parasta olisi, jos käytössäsi olisi datapaketti eu-maihin. Näin voit navigoida ja käyttää matkasovelluksia hyödyksesi, ja jos välillä joudut soittamaan vaikka kotikulmille. Ilmaista wifiä on toki kaupungeissa, mutta ei ole haitaksi omata omasta takaa hyvää datapakettia ulkomaille.

-Älä kuljeta liikaa fyysistä rahaa mukanasi. Pahimmassa tapauksessa voit joutua ikävien tapahtumien uhriksi ja menettää rahasi, joten älä kanna mukanasi liikaa rahaa. Euroopassa käy monenlaiset maksuvälineet, joten voit suurimmaksi osaksi käyttää korttiasi, mutta muista asettaa siihenkin rajoitukset, mikäli hukkaat/menetät korttisi.

Älä stressaa retken suunnittelua, sillä sen tulisi olla hauskaa! Voit ostaa korttisi aikaisintaan 11 kuukautta ennen reissun alkua, joten sinulle ja ystävillesi jää rutkasti aikaa päättää paikat joihin haluatte ja ette halua mennä. Muista myös hyödyntää interrail-korttisi alennukset, sillä niitä riittää! Interrail-kortilla saat alennuksia mm. majoituksista, ruuista, nähtävyyskierroksista ja monista muista asioista! Voit tarkistaa maakohtaiset edut tästä ja selata eri maiden ajankohtaisia ja tulevia etuja.

Ala suunnitelemaan matkaasi, kysy ystäviä mukaan, tyhjennä kalenterisi ja lähde matkalle jota et tule katumaan!

mts_best