Lemmikin kanssa junamatkalla

Kun loman tai muun matkan aika koittaa, monet ottavat lemmikin mukaan. Mikäli määränpäässä on lemmikille mukavaa tekemistä ja rauhalliset oltavat, onkin hyvä ajatus, että myös karvaiset perheenjäsenet seuraavat mukana vaikkapa mökille tai sukulaisten luokse. Juna on mainio tapa matkustaa ihmisten lisäksi myös nelijalkaisille, kunhan olet ottanut muutaman perusasian huomioon.

Ennen kuin lähdet kissan tai koiran kanssa junamatkalle, sinun tulee luonnollisesti huolehtia siitä, että lemmikkisi on rokotettu ja sisäsiisti. Sen tulisi myös kyetä kohtuullisen hiljaiseen matkustamiseen. Satunnainen haukahtelu tai pari jännityksen aiheuttamaa naukaisua eivät häiritse ketään, mutta myös kanssamatkustajille on annettava matkustusrauha. Lemmikki pysyy parhaiten tyynellä ja tyytyväisellä mielellä, kun se on ruokittu ennen lähtöään laadukkaalla ruualla ja vessa-asioista on huolehdittu. Koiran kanssa voi tehdä pienen lenkin vielä juuri ennen asemalle lähtemistä.

Junamatkalle mukavasti lemmikin ehdoilla

Suomessa junissa on erityisesti lemmikeille varattuja vaunuja, joissa lemmikit matkustavat mukavasti oman ihmisensä kanssa. Paitsi lemmikkien matkustusmukavuutta, tämä palvelee myös allergisia, jotka eivät näin osu samaan vaunuun lemmikkien kanssa. Junassa lemmikeillä on myös mahdollista hieman liikkua ja venytellä, kunhan ne pysyvät omalla paikallaan. Lippu kannattaa varata hyvissä ajoin erityisesti, mikäli on tärkeää päästä juuri tiettyyn junaan.

Mukaan junaan lemmikille kannattaa ottaa mukaan joku pehmeä alunen, esimerkiksi oma peitto tai huopa. Tämä tuntuu lemmikistä paitsi mukavalta, myös turvalliselta, sillä se tuoksuu tutulta kodilta. Lisäksi peitto tai huopa suojaa penkkiä karvoilta. Herkut sen sijaan kannattaa pitää matkan ajan kassissa, ainakin mikäli samassa vaunussa matkustaa muitakin karvakorvia. Lemmikkien hajuaisti saattaa olla yllättävän herkkä, ja kaverille annettu herkkupala saattaa saada aikaan melkoisen kateellisen mekkalan. Muutenkin lemmikki kannattaa pitää omissa oloissaan, vaikka se olisi kuinka innokas tekemään tuttavuutta toisten kanssa. Vaikka oma lemmikkisi olisi rauhallinen luonteeltaan, tuntematon kanssamatkustaja ei välttämättä ole! Vieras ympäristö äänineen ja hajuineen voi myös vaikuttaa kenen tahansa käytökseen arvaamattomasti.

Omalla paikalla, omassa rauhassa

Koirat kannattaa pitää kytkettynä Zoo.fi asianmukaisilla ja laadukkailla varusteilla, jotka saavat koiran tuntemaan olonsa varmaksi ja mukavaksi. Myös kissojen kuljetuslaatikkoon kannattaa panostaa. Ennen matkaa on hyvä vielä varmistaa, että sen sulkemismekanismi toimii moitteettomasti. Olipa lemmikki kumpi tahansa, mukaan on järkevää pakata sille jokin lempilelu, joka tuo paitsi turvaa, myös tutkailtavaa ja ajankulua.

Suomalaiset ovat eläinrakkaita, ja monet tuppaavatkin junamatkan aikana ottamaan kontaktia mukana matkustaviin lemmikkeihin. Monet eivät ymmärrä, että vierasta eläintä ei koskaan kannata lähestyä koskemistarkoituksessa. Mikäli sinua ja lemmikkiäsi häiritään, voit sanoa ystävällisesti, mutta napakasti, että lemmikkisi haluaa matkustaa omissa oloissaan ja se on turvallisuudenkin kannalta paras ratkaisu. Yleensä lemmikkivaunut on sijoitettu junan etu- tai takaosaan, jotta vieraat ihmiset eivät kulkisi lemmikkipaikkojen ohi turhaan

Perille tuossa tuokiossa

Lemmikistä pulitetaan pieni lisämaksu junassa. Jos oman penkin vieressä olevan istuimen haluaa lunastaa lemmikin käyttöön, se onnistuu puoleen hintaan normaalista. Yöjunailukin onnistuu mainiosti, mikäli kaikki makuuhytin paikat ovat omassa käytössä. Kun junamatkasta on selvitty mukavasti, päästä lemmikki jaloittelemaan ja tutustumaan rauhassa uuteen ympäristöönsä. Ehkäpä se on ansainnut myös pienen herkkupalan kiitokseksi reippaudestaan!

mts_best