Näin varmistat onnistuneen junamatkan

Matkustaminen junassa

Monet suosivat nykyisin junalla matkustamista monien muiden matkustusmuotojen sijaan. Ja mikäpä siinä, junamatka on helppo ja vaivaton tapa liikkua paikasta toiseen. Muutamia vuosikymmeniä sitten junalla matkan taittaminen ei ollut vielä niin nopeaa kuin nykyisin. Vielä 80- ja 90-luvullakin matkaan kului yleensä useita tunteja ja pidemmällä matkalla koko päivä. Rataverkosto ja junat ovat kuitenkin viime vuosien aikana kokeneet päivityksen nykyaikaan ja tavalliset reittijunat liikkuvatkin Suomessa jo parhaimmillaan yli 200 km tuntivauhtia lähes koko matkan. Junamatka Oulusta Helsinkiin taittuu alle kuudessa tunnissa.

Myös matkustusmukavuus on kokenut päivityksen tähän päivään. Nykyisin on tarjolla mukavat istuimet ja tilavat käytävät. Myös ravintolavaunun tarjonta vastaa nykypäivää ja matkustaja voikin syödä hyvän aterian tai juoda kahvit laadukkaan leivoksen kera. Siinä missä junalla matkaaminen oli ehkä muutama vuosikymmen sitten pakollinen asia, jotta päästään paikasta A paikkaan B, ajatellaan junamatka nykyisin kokemuksena. Junat ovat nykyisin myös melko hiljaisia, joten nukkuminen, musiikin kuuntelu tai elokuvan katsominen onnistuu varsin hyvin matkan aikana.

Matkalle mukaan

Kun pakkaa tavaroita junamatkaa varten, on hyvä miettiä, miten pitkälle matkalle on lähdössä. Jotain pieniä eväitä on hyvä pakata mukaan, vaikka ravintolavaunun tarjonta onkin nykyisin jo melko kattava. Ainakin juomaa on hyvä ottaa mukaan ja ehkä myös jotain pientä suolaista, kuten pähkinöitä tai suolakeksejä.

Jos matka on hieman pidempi, on hyvä varata jotain tekemistä matkalle. Monet tykkäävät tehdä vaikkapa ristikoita tai lukea kirjaa. Junissa on nykyisin hyvät internet-yhteydet joten musiikin kuuntelu tai elokuvan katsominen suoratoistopalvelusta on myös hyvä vaihtoehto ajanvietteeksi. Kännykän pienehkö näyttö riittää monille, mutta jos haluat nauttia kunnon elokuvakokemuksesta, niin voi olla hyvä ottaa matkalle mukaan joko tabletti tai kannettava tietokone.

Myös vaatetusta on hyvä miettiä junamatkalle. Junissa on toisinaan tehokas ilmanvaihto, joten jokin takki tai paksu paita voi olla hyvä olla mukana. Esimerkiksi viking valmistaa hyviä ja lämpimiä vaatteita.Kesäaikaan junassa voi kuitenkin olla lämminkin, joten varmista että pystyt olemaan myös t-paita päällä.

Matkalla

Kun olet matkalla niin varusta itsesi avoimin mielin. Monesti joudut istumaan tuntemattomien ihmisten vieressä tai samassa hytissä, joten tässä on oiva tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin. Voit kysyä minne kukakin on matkalla ja mistä he ovat tulossa, tässä on hyvä keskustelunavaus.

Kun olet junassa, niin varmista mistä löytyvät wc-tilat ja missä sijaitsee ravintolavaunu. Voit kysyä neuvoja konduktööriltä tai kanssamatkustajilta. Varmista myös että tiedät suunnilleen missä ollaan menossa, jos et ole jäämässä päätepysäkillä pois. Mikään ei ole ikävämpää, kuin huomata junan pysähdyttyä, että sinun pitäisi jäädä tällä asemalla pois ja juna pysähtyy siinä vain muutaman minuutin ajan. Yleensä junan konduktööri kuuluttaa ennen jokaista asemaa, että minne ollaan saapumassa. Lisäksi on hyvä seurata muitakin kuulutuksia, koska niissä voidaan tiedottaa mahdollisista viivästyksistä.

Yöpyminen junassa

Junassa yöpyminen on nykyisin myös varsin vaivatonta. Makuuvaunuissa on mukavat sängyt ja oma wc ja suihku, joten matka käy varsin leppoisasti. Lähdet illalla matkaan ja yön yli nukuttuasi olet perillä määränpäässä.

mts_best