Ekologisuus

Ilmastonmuutoksen aikaan saama herääminen päästöihin kerää pisteitä junamatkustamisen puolelle, verrattuna muihin kulkuvälineisiin.

Superhelteet kesäisin, lumettomat talvet ja kuvat nälkäisistä jääkarhuista koskettavat monia. Oma vaikutusmahdollisuus tähän etenevään tilaan saa monet miettimään omia valintojaan. Matkustaminen on saanut synkeän leiman. Autojen ja lentokoneiden päästöjä tutkaillessa isoin ilo matkustamisesta alkaa himmetä.

Juna on ilahduttava poikkeus, koska junamatkustamisen päästöt ovat minimaaliset verrattuna vaikkapa autoiluun tai lentoliikenteeseen.

Jos otetaan esimerkiksi lentomatka välille Helsinki Jyväskylä, aikaa kuluu 50 minuuttia aiheuttaa se 34 kilon hiilidioksidi päästön. Sama matka junalla tehtynä vie ajassa 3 tuntia ja 18 minuuttia ja päästöjen määrä on 5,4 kiloa hiilidioksidia.

Tämän ohella junien tekniikan kehittyessä, voidaan junaliikenteessä päästä helpommin eroon hiilidioksidi päästöistä.

Julkisista kulkuvälineistä junan hiilijalanjälki on pienin. Omaa hiilijalanjälkeään voi laskea useilla netissä olevilla laskureilla. Useissa niissä on käytetty pohjana

VTTn kehittämiä laskuripohjia, joiden avulla voi laskea päästöt vaikkapa Helsinki Rovaniemi välille.

Matkustusmuotona juna on sekä ekologinen sekä miellyttävä. Siinä ei vaadita pitkiä odotusaikoja kuten lentokentällä. Voi myös keskittyä katselemaan maisemia ajamisen sijaan, jossa joutuu olemaan keskittynyt vain liikenteeseen.

Monet lapsiperheet valitsevatkin kuljetusmuodoksi mieluummin junan kuin lentämisen. Sillä junassa lapsilla on mahdollisuus liikkua vapaammin, leikkiä sekä matkustettaessa yöaikaan nukkua makuuvaunussa. Makuuvaunut ovat kuin minikokoisia hotellihuoneita.

mts_best