Lentävästä kalakukosta nykypäivään

Jos entiseen aikaan oli vain juna. Niin nykyään niitä löytyy varsin erilaisia.

Z- junat, jotka ovat paikallisjunia, ne pysähtyvät useilla asemilla ja sen puolesta matka voi kestää hieman pidempään. Z-junat voivat olla ulkonäöltään ja varustukseltaan hieman karumpia.

IC junat eli InterCity junat liikennöivät isompien kaupunkien välillä, eivätkä ne pysähdy pienemmillä asemilla lainkaan. IC- junien nopeus on noin 160-200 km/ h. IC junia kulkee kautta Euroopan ja niissä on yleensä ravintolavaunu, makuuvaunuja ja lapsille saattaa löytyä leikkialue. Sisustukseltaan ne ovat varsin viihtyisiä, junan äänet eivät juurikaan kantaudu matkustamoon ja meno on varsin tasaista.

Suurnopeusjuna pysähtyy vain kaikkein suurimpien kaupunkien asemilla ja sen kulkunopeus on 200 km/ h. Näistä käytetään myös termiä luotijuna.

Vielä hurjempiin nopeuksiin yltävät erikoisvalmisteiset suurnopeusjunat eli ns. leijujunat 400-500 km/ h. Ne ovat vielä testauskäytössä ja kulkevat niille erityisesti valmistettuja raiteita pitkin.

Suomessa tallaisiin nopeuksiin ei vielä päästä mutta esimerkiksi

Kiinassa tällainen juna liikennöi Shanghain ja Pekingin väliä.1250 km Pekingistä ja Shanghaihin taittuu 4 tunnissa ja 30 minuutissa.

Maininnan arvoinen juna on myös Pohjois-Korean johtajan

Kim Jong-unin vihreä juna. Tuon tumman vihreän junan, jonka kyljissä ovat keltaiset raidat, liikkumista on seurattu mediassa tarkasti. Viimeksi se on nähty Pekingissä.

mts_best