Junat ja musiikki

Junilla on ollut iso merkitys ihmiskohtaloissa.

Asemalla on iloittu jälleen näkemisestä, kun kauan kaivattu rakas on saapunut. Siellä on itketty ikävästä, kun läheinen on sanonut jäähyväisensä ja noussut junaan. Äidit ovat vilkuttaneet sotaan lähteville pojilleen.

Monet ovat pettyneenä kävelleet asemalta pois, kun kaivattu armas ei saapunutkaan lupauksista huolimatta.

Häämatkalaiset ovat onnellisena lähtiessään häämatkalle, käsi kädessä astuneet junaan.

Joskus se on tuonut tullessaan vieraan maan presidentin rauhan neuvotteluihin. Joskus juna ei odottanutkaan ja matkalainen jäi asemalle yksinään odottamaan seuraavaa päivää.

Junaa voi myöskin käyttää ihmiselon metaforana.

Välillä eteenpäin mennään täyttä höyryä, meitä löytyy myös moneen junaan ja jotkut jäävät laiturille.

John Mayerin Stop This train – laulu kertoo ikääntymisestä, se etenee kuin juna. Ja laulajan toiveena olisikin pysäyttää ikääntyminen. Laulun alkulähde on Johnin omassa ikä kriisissä, hänen havaitessaan kuluneiden vuosien alkavan tuntua omassakin kehossa.</p>

Ozzy Osbornen Crazy train kertoo kamppailusta henkisten ongelmien kanssa. Laulun ajankohta sijoittuu kylmän sodan jälkeiseen aikaan.

Monien tuntema on myös, jos sä konduktöörin nait -laulu. Laulun sanoilla on vankka totuuspohja. Rautatieläiset ovat tehneet pitkiä päiviä ja olivat harvakseltaan kotona perheen parissa. Käännöskappale kunnioittaa hienosti alkuperäisversiota. Siitä voisikin päätellä, että samat ongelmat ovat konduktöörien vaimoilla kaikkialla.

Runaway trainin esittäjä Soul Asylum kertoo, kuinka henkilökohtainen laulun sanoitus hänelle oli. Hän kertoi elämänsä olleen silloin sen kaltainen, että epäili itsekin henkistä hyvinvointiaan.

Johan Strauss I sävelsi Eisenbahn-Lust kappaleen juhlistaakseen junaradan saapumista Wieniin Itävaltaan vuonna 1836.

Jenni Vartiaista lainaten Junat ja Naiset ovat luotuja kulkemaan. Night train eli yöjuna kappaleella on toinen toistaan kuuluisampia esittäjiä. Johnny Cashin Folsom prison blues kuuluu myös tunnettuihin juna-lauluihin.

Esa Pakarinen levytti Lentävän kalakukon. Laulun, jossa kerrottiin kuinka lupsakkaa matkanteko junalla oli, juttua riitti, korttia pelattiin samalla kun odotettiin saapumista Kuopioon.

Myöskin Kari Tapion jylhällä äänellä on laulettu juniin liittyvä klassikko, Juna kulkee. Alunperin italialainen hitti saavutti täälläkin suuren suosion. Laulussa vanha ja tyhjentynyt kotikaupunki vaihtuu. Laukku pakataan ja suunta otetaan kohti pohjoista.

Samaan pakettiin voi laittaa myös Reino Helismaan klassikon Meksikon pikajuna. Siinä seikkaillaan Sierra Madren aavikolla. Pikku Pete ja iso Pat päättävät toteuttaa junaryöstön. Saaden hyvän ajatuksen kolkata miehet ja perustaa naisista haaremin.

Kirka puolestaan päätti Hengailla asemalla, jos edellinen juna 22:45 vei tavarat, ehkäpä matkalainen ehtii seuravaan itsekin. ” Junilla on kiire mulla ei”. Yönhän voi viettää asemalla hengaillen ja svengaillen. Sinällään tuttu tunne myös nykymatkustajille.

mts_best