Euroopan rautateiden teemavuosi 2021

Junalla on mukava matkustaa. Junalla matkustaminen on lisäksi edullista ja ekologista, joka sopii hyvin myös nykyiseen ilmastonmuutosta ehkäisevään ajattelutapaan. Junat ovat palvelleet ihmistä jo kauan ja tulevat palvelemaan myös tulevaisuudessa. Tiesitkö, että rautateiden ”syntymävuotena” on mainittu vuosi 1825, jonka lisäksi samana vuonna kuljetettiin ensimmäisen kerran ihmisiä nostalgisen höyryveturin vetämällä uuden uutukaisella junalla. Ensimmäinen junamatka matkustajineen onnistui yli odotusten Darlingtonin ja Stocktonin välisellä rautatieosuudella. Englannissa ensimmäinen yleisen liikenteen käyttöön tarkoitettu rautatie avattiin vuonna 1830 Liverpoolin ja Manchesterin välillä.

Junamatka on avain päästöttömään tulevaisuuteen. Joskus yrittäjän on kuitenkin järkevää lähteä junan sijasta huoltoautolla työkeikalle, jossa kätevä huoltoauto kalusteet -systeemi auttaa pitämään tavarat järjestyksessä, ja mukana oleva aggregaatti mahdollistaa sähkövirran saamisen siellä, missä työpiste sijaitsee. Turvallinen kuormankiinnitys, lisä- ja työvalot, kattovarusteet ja kaksoislattia tarjoavat tilaa kaikille mukaan tarvittaville työkaluille. Käy tutustumassa pakettiin lähemmin worksystem.fi-sivustolla. Lähdetään kuitenkin jälleen junan kyytiin ja tutkitaan seuraavaksi, minkälaisia junia sekä Suomesta että maailmalta löytyy, joten ei muuta kuin tutustumaan paremmin!

Sähkövetureista lättähattuihin ja nopeaan Pendolinoon

Sähköveturit olivat vetureita, jotka saivat oman käyttöenergiansa virroittimen avulla rautatien yläpuolella sijaitsevasta ajojohtimesta. Toisena vaihtoehtoisena virranlähteenä käytettiin rautateiden välissä tai vieressä sijaitsevaa virtakiskoa. Sähkövirta muutettiin kätevästi liike-energiaksi voimansiirtolaitteiden, eli ajomoottorikäyttölaitteen, avulla veturissa oleviin pyöriin. Nopea Pendolino puolestaan on Italiassa kehitetty suurten kaupunkien käyttöön tarkoitettu isonopeuksinen ja kallistuvakorinen huipputeknologian avulla valmistunut juna. Nopeiden Pendolinojen vastakohtana voidaan puhua monien suomalaisten muistamista ”lättähatuista”, eli Dm6 ja Dm7 -kiskobusseista. Kyseiset suomalaisille rakkaat kiskobussit olivat VR:n käyttämiä ja Valmet Oy:n valmistamia dieselmoottorivaunuja. Nykyään EU haluaa edistää monia ympäristö- ja ilmastoystävällisiä liikennemuotoja tavoitteena ilmastoneutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2050 mennessä.

Euroopan rautatiet tarjoavat kestävää ja turvallista liikkumista

Rautatieliikenteen osuus päästöistä Euroopassa on todella vähäinen. Euroopassa liikenteen päästöt ovat noin 25 % kaikista Euroopan Unionin kasvihuonepäästöistä, joista rautateiden osuus on nykyisellään vain 0,4 %. Sähköistetyt rautatiet edistävätkin huomattavasti kestävään kehitykseen pohjautuvaa ekologista matkailua Euroopan alueella.

Eurooppalaisia rautatieyhteyksiä kehitetään jatkuvasti paremmiksi. Nykyään erilaisia ongelmia saattavat alueellisesti aiheuttaa vanhat liiketoimintamallit ja osittain vanhentunut infrastruktuuri sekä paikoin kalliit kunnossapitokustannukset. Juna on turvallinen liikennemuoto, joka sopii kaiken ikäisille ja niin pitkille kuin lyhyemmille matkaosuuksille. Matkailun lisäksi rautateillä kuljetetaan vuosittain erittäin tärkeitä hyödykkeitä, kuten elintarvikkeita, polttoaineita ja lääkkeitä. Rautatiet palvelevat sekä työ-, opiskelu- että lomamatkoilla. Juna on monille turvallinen liikkuva toimisto, jossa voi työn lomassa nauttia maisemien vaihtelusta. Ei siis muuta kuin tutustumaan Euroopan lumoaviin maisemiin yksin tai yhdessä junan kyydissä!

Junalla matkustaminen on ympäristöystävällistä

Junamatkat tuovat monille suomalaisille mieleen lapsuuden matkat mummolaan tai esimerkiksi maaseudulta Helsingin Linnanmäelle tai Korkeasaareen. Junassa on aitoa tunnelmaa, joka kestää sukupolvelta toiselle. ”Matkaliput, olkaa hyvä!”, huudahtaa junan konduktööri ja matka jatkuu leppoisissa tunnelmissa. Juna on vihreä, ekologinen, edullinen ja esimerkki kestävän kehityksen ideologiasta. Junan kyydissä ehkäiset ilmastonmuutosta, sillä junat ovat ainoita liikennevälineitä, jotka ovat jatkuvasti vähentäneet maailmanlaajuisesti energiankulutustaan ja päästöjään.

Osallistu sinäkin Euroopan rautateiden juhlavuoteen 2021 tutustumalla uusiin huipputeknologian avulla valmistettuihin, mutta ympäristöä positiivisesti kohteleviin juniin. Junalla matkustaminen on ympäristöteko, joka voisi kuulua jokaisen Euroopan alueella asuvan kesäloman parhaimpiin ja mukavimpiin kokemuksiin. Hyppää siis junan kyytiin ja nauti matkasta sydämesi kyllyydestä.

mts_best