Matkustaminen

Juna matkustusvälineenä tarjosi mahdollisuuksia, joista oli aiemmin voinut vain haaveilla. Junien henkilöliikennettä voikin pitää ensimmäisenä massakuljetusvälineenä. Muut vaihtoehdot olivat patikointi tai hevosvaunut, joissa matkustaminen ei aina ollut niin miellyttävää, kylmän viiman puhaltaessa tai metsärosvojen väijyessä rikkaita matkustajia saaliikseen.

Junamatkustamisen historiaan liittyvät villin lännen junaryöstöt, joissa moni lain hämärää puolta taivaltanut havitteli äkkirikastumista. Nämä ovat päätyneet enemmän ja vähemmän romantisoiduiksi tarinoiksi ja osaksi junamatkustamisen jännittävyyttä. Tunnetuimpiin junarosvoihin kuului Jesse James, joka joukkionsa kanssa ryösti pankkeja ja ehtiessään myös junia.

Kotimainen Lentävä Kalakukko on vanhemman väen muistissa ja aikansa mukaisesti tehtiin siitä elokuva, jossa Esa Pakarinen oli pääosassa. Elokuva tosin kuvattiin myös vaunukohtauksia myöden studiossa eikä oikeassa junassa. Elokuvassa rosvojoukon tarkoitus on paeta junan kyydillä Helsingistä Kuopioon. Sinällään tällä reitillä liikennöiviä junia ei kutsuta enää Lentäviksi kalakukoiksi, mutta elokuvan myötä tämä Helsingistä Kuopioon menevä reitti jäi osaksi kansallishistoriaa.

Varsin monta kertaa myös Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa salainen agentti James Bond on taittanut taivalta junalla, matkakumppaninaan toki häikäisevän kauniita naisia, mutta teräshampaisia roistoja ja jopa junan nokalla naurava Paroni Samedi.

Entäpä Harry Potter, joka ystävineen matkasi junalla, laiturilta 9 3/4 King’s Crossin asemalta kohti Tylypahkaa. Varsin tyylikäs tapa aloittaa kouluvuosi.

Myöskin Jules Vernen kirjassa 80 päivässä maailman ympäri, matka alkoi junan kyydillä Lontoosta. Ja junalla myöskin mentiin läpi villin lännen, Amerikan mantereella.

Vielä edelleenkin junan kyytiin nouseminen tuo tullessaan seikkailun ja matkustamisen tuntua. Pitkä junamatka antaa mahdollisuuden rentoutua, nauttia maisemista, lukea jännittävä kirja ja miettiä mitä kaikkea määränpäässä on odottamassa. Aivan klassikkohan on, että rakastavaiset tapaavat junalaiturilla halaten toisiaan intohimoisesti ja vieressä vilkutetaan kyynelsilmin jäähyväisiä eron hetkellä. Matkaeväänä ollen Fazerin sininen.

mts_best