Menu

Rautatieturvallisuus koskee kaikkia

Turvallisuus on tärkeä osuus junaliikennettä. Kaupunkijunat voivat olla jopa seitsemän kertaa turvallisempia kuin tieliikenne, ja turvallisuudesta huolehditaankin monella tavalla. Tärkeintä on huolehtia turvallisuudesta vaarallisten materiaalien, junien voiman ja varustuksen, operointitapojen, merkkien ja radan suhteen.

Junat kuljettavat useita erilaisia kemikaaleja teollisuutta varten. Vaarallisten materiaalien kuljetukset on hoidettava huolella, sillä onnettomuus tai ilkivalta voivat aiheuttaa suuria vahinkoja etenkin asuttujen alueiden lähellä. Turvallisuustoimenpiteiden on tarkoitus suojata sekä lastia, junan käyttäjiä että ulkopuolisia.freight-train-328763_960_720

Säännöt, merkinnät ja standardit puolestaan pitävät huolen, että junilla ajetaan turvallisilla nopeuksilla, ja että huolto sekä hallinnointi tapahtuvat turvallisesti. Junien törmääminen autoihin, ihmisiin tai toisiinsa voi aiheuttaa henkilövahinkoja, sekä raiteilta suistuminen on vaarallista. Tämän vuoksi myös kevyen liikenteen ja autoilijoiden on tutustuttava juniin liittyviin sääntöihin ja merkintöihin. Pääsääntöisesti kannattaa pysytellä poissa radalta ja sen lähistöltä, ja ylittää vain merkityissä paikoissa. Nykyiset sähköjunat kulkevat hiljaisesti ja nopeasti, joten niiden tuloa ei välttämättä kuule toisin kuin vanhanaikaisia junia. Jos katsoo väärään suuntaan, voi aiheutua vaaratilanne. Junien etäisyyttä ja nopeutta on vaikea arvioida, sillä ne liikkuvat eri tavalla kuin esimerkiksi autot. Ne eivät myöskään pysähdy läheskään yhtä nopeasti kuin autot, sillä kitka raiteilla on pienempi kuin tiellä.

Radalla liikkuu junien lisäksi huoltolaitteistoa, työkoneita ja tavarajunia, joilla on omat aikataulunsa. Tämän vuoksi radalla oleskelu ja sen ylittäminen on laitonta – radalla oleskelu voi aiheuttaa vaaratilanteita ja on jopa hengenvaarallista. Junan kanssa törmätessä ei ole paljon mahdollisuuksia selviytyä. Liian lähellä raiteita on myös riskialtista oleskella junan tullessa, sillä jos raiteilla on kiviä tai muita esineitä, ne voivat kimmota kovalla vauhdilla mihin tahansa suuntaan.

Jos kohtaa pysähtyneen junan tasoristeyksessä, kannattaa odottaa, että se lähtee liikeelle ennen kuin ylittää radan. Junan lähtiessä yllättäen liikkeelle, voi ylittävä henkilö jäädä alle. Myöskin tunneleissa ja silloilla oleskelu on vaarallista, sillä junat ovat leveämpiä kuin kiskot, ja kulkevat kovaa vauhtia. Vaatteet tai hiukset voivat tarttua junan osiin, mikä on hengenvaarallista. Lailliset ylityspaikat on merkitty selkeästi.