Menu

Junien hyödyt ja haitat

Junaliikenne palvelee monia tahoja, mutta siihen liittyy myös jonkin verran hankaluuksia. Sekä yksilöt että teollisuus käyttävät junia matkustamiseen ja tavaroiden kuljetukseen. Se tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kaikenlaisille aloille. Mitkä sitten ovat käytännössä junien hyödyt ja haitat?

Raskaskin lasti kulkee helposti junalla

Junalla voi kuljettaa suuriakin kuljetuksia ja raskaita kuormia. On useita eri vaunutyyppejä, jotka palvelevat näitä tarkoituksia. Junissa voi kuljettaa henkilöautoja, rekkojen puoliperävaunuja, kontteja, teloja ja lukuisia muita asioita. Näihin juna on lyömätön kulThe_train_to_Kyle_of_Lochalsh_-_geograph.org.uk_-_467835jetusväline. Sen avulla kuljetus tapahtuu huomattavasti turvallisemmin ja nopeammin kuin esimerkiksi rekalla. Junalla voi myös kuljettaa erilaisia erikoiskuljetuksia, joita varten on myös erityisesti tehtyjä vaunuja.

Matkustaminen on mukavaa

Yksityishenkilöt matkustavat junalla, koska se on mukavaa. Tilaa on enemmän kuin bussissa, ja sen sijaan että ajaa ja tuijottaa tietä, voi lukea kirjaa, työskennellä tietokoneella tai vaikka neuloa. Juna jättää kädet vapaaksi, ja tarjoaa palveluita asiakkailleen. Ravintolavaunussa voi viettää aikaa oluen äärellä tai nauttia lämpimän aterian samalla, kun kulkee kohti määränpäätään. Makuuvaunussa matkustaminen sujuu kuin huomaamatta.

Myöhästelyt ja hinta

Haittana junalla kulkemisessa ovat myöhästelyt ja tekniset ongelmat. Niitä sattuu etenkin myrskyjen aikaan ja erityisen kylmällä talvisäällä. Ne aiheuttavat junille toisinaan ongelmia. Tämä voi vaikeuttaa matkustajien liikkumista, aiheuttaa heille myöhästymisiä ja mielipahaa. Yleisesti ottaen niitä ei kuitenkaan satu paljoa, ja teknologia kehittyy koko ajan.

Hinta voi toisinaan olla myös kallis, etenkin jos haluaa matkustaa ykkösluokassa mukavasti tai muita erikoispalveluja. Sesongin ulkopuolella junalla kuitenkin matkustaa mukavasti ja edullisesti. Lisäksi usein matkustavan kannattaa hankkia kuukausikortti.

Auto mukaan, suihkuun, nettiin

Junalla matkustaessa mukaan voi ottaa vaikka oman auton. Yöjunissa on yleensä suihkut, joten ei tarvitse matkustaa nuutuneena. Monissa ykkösluokan makuuvaunuissa on yksityiset hotellitason suihkut ja vessat, joten ei tarvitse edes tuntea olevansa junassa. Matkalla voi surffata netissä ja nauttia maisemista.

Junissa matkustamiseen ja kuljettamiseen liittyy huomattavan paljon hyviä puolia verrattuna muihin kulkuvälineisiin. Se palvelee sekä teollisuutta että yksityisiä ihmisiä tietyillä välimatkoilla paremmin kuin vaikka tieliikenne.