Suomessa junamatkailu on jo osa kulttuuria. Moni vihaa ja rakastaa junia, jotka vievät perille mukavasti, mutta toisinaan myöhästelevät. Meillä ei paljon puhuta junissa, mutta ravintolavaunuissa istutaan sitäkin enemmän. Junat ovat kuitenkin monelle ylivoimainen tapa matkustaa. Niissä on oma tunnelmansa, kuten sanotaan, ja parhaimmillaan ne ovatkin kuin hotelli kiskoilla. Ne ovat erinomainen vaihtoehto omalla autolla ajamiselle, koska niiden kyydissä voi käyttää aikansa kuten haluaa, ilman että tarvitsee tuijottaa tietä tuntikausia ja juuttua ruuhkaan Kehä-III:lla juhannusaikaan.

Meillä on matkustettu junilla jo pitkään. Niitä suosivat etenkin opiskelijat, koska junat kulkevat kaikkien tärkeimpien kaupunkien välillä, ja tarjoavat nopean ja edullisen tavan matkustaa kodin ja opiskelukaupungin välillä. Matkalla voi vaikka lukea kokeita varten. Yöjunalla saa vaikka koko perheen kätevästi Lappiin talvilomalle ilman, että tarvitsee kuunnella takapenkillä tappelevia lapsia. Makuuvaunussa nukkuu hyvin, ja koko perhe saapuu perille hyvin levänneenä.

Junien huollossa ja kunnossapidossa on omat haasteensa. Raskas kalusto vaatii raskaat huoltolaitteet, jotta lihasvoimaa säästettäisiin. Raidealalla noudetaan äärimmäistä varovaisuutta ja turvallisuusstandardeja valvotaan tarkasti. Junat aiheuttavatkin huomattavasti vähemmän onnettomuuksia kuin autot – saasteista puhumattakaan.

Junalla voi myös matkustaa pitkin Eurooppaa ja monissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa tai Aasian maissa. Vaikka monessa maassa raideliikenne on varattu teollisuudelle, on kuitenkin monia kohteita, joissa siitä pääsee nauttimaan. Matkalla voi nauttia paikallisesta kulttuurista tai käyttää ajan hyödyksi vaikka lukemalla. Junassa istuminen tarjoaa mahdollisuuksia sekä rentoutumiseen että työntekoon.

Tämä vakaa ja turvallinen matkustustapa palvelee monia erilaisia asiakkaita. Moderneissa junissa on otettu huomioon useiden asiakasryhmien tarpeet, joten niistä löytyy jopa hotellitasoisia makuuvaunuja, pyörätuolipaikkoja, liikuntarajoitteisten vessoja, sekä lemmikki- ja allergiavaunuja. Näin mahdollisimman moni pääsee nauttimaan matkasta.