Menu

Junaliikenne eri maissa

Kotimaassa junalla pääsee kätevästi moneen kohteeseen, ja monessa ulkomaankin kohteessa pääsee matkustamaan helposti junalla. Joissain maissa raideliikenteen taso on vertaansa vailla – junat ovat moderneja ja mukavia, kulkevat aina ajoissa ja tarjoavat erilaisia palveluja. Toisissa maissa raideliikenteen kehitys on pysähtynyt ja junaliikennettä on niukasti. Kannattaa tutustua kohdemaan tilanteeseen. Tässä on yleinen linjaus eri mantereista.

Suurimmassa osassa Euroopan maista junalla pääsee kulkemaan suhteellisen edullisesti ja kätevästi. Paljon matkustavaa varten on myös matkakortteja, kuten Interrail, jolla voi seikkailla vaikka koko Euroopan halki. Junalla matka kulkee joutuisasti, ja samalla pystyy katselemaan maisemia. Moni Euroopan juna tarjoaa myös langattoman netin ja ravintolan. Junissa pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja ihmettelemään ohikiitäviä kaupunkeja ja maaseutua.

Euroopan ulkopuolella junamatkustuksen taso on hyvin vaihtelevaa. Amerikoissa ei junaliikennettä ole kaikkialla. Monessa Latinalaisen Amerikan maassa ei ole raideliikennettä ollenkaan, tai se on varattu teollisuuden käyttöön. Busseja on paljon, joten ihmisMetro-liveried-XTrapolis-train-863Met matkustavat enimmäkseen niillä tai omalla autolla. Esimerkiksi Argentiinassa on kuitenkin myös matkustajajunia. Myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa matkustajaliikenne on melko minimaalista. Junayhteyksiä ei ole paljon, eikä niitä ole välttämättä suunniteltu hyvin. Maat ovat hyvin keskittyneitä yksityisautoiluun, ja jopa bussilla liikkuminen voi olla monissa paikoin hankalaa.

Afrikassakin junamatkustaminen ei ole suosituin vaihtoehto. Autot ja bussit ovat yleisempi tapa kulkea paikasta toiseen. Australiassa puolestaan junamatkustaminen on mahdollista, joskin sielläkin ihmiset liikkuvat paljon autoilla. Monissa Aasian maissa kuten Intiassa junat ovat yleinen kulkuväline, ja saattavat olla täynnä ihmisiä. Matkustusmukavuus ei välttämättä ole paras mahdollinen, eivätkä junat ole aina myöskään erityisen nopeita. Niillä kuitenkin voi matkustaa todella edullisesti, ja myös makuuvaunullisia junia on saatavilla.

Junalla matkustaminen ympäri maailma on siis toistaseksi miltei mahdotonta, mutta ainakin on useita paikkoja, joissa junamatkailusta voi nauttia. Se on huomattavasti mukavampi ja turvallisempi tapa matkustaa kuin tieliikenne, ja voittaa ympäristöystävällisyydessä sekä autot että lentokoneet. Energiatehokkuutensa vuoksi junamatkailu todennäköisesti tulee yleistymään tulevaisuudessa. Moni on huolestunut resurssien kuluttamisesta ja saasteista, eikä parempaa joukkoliikennevälinettä ole ainakaan toistaiseksi keksitty.