Menu

Erikoisvaunut palvelevat teollisuutta

Tavalliset konttivaunut auttavat konttien kuljetuksessa, ja ne ovatkin luultavasti tyypillisin vaunutyyppi, joita junissa näkee. Niitä on tarjolla erikokoisia vaihtokuormakoreja varten. Tyypillisimmät ovat matalia, joissain saattaa olla jopa 6 akselia ja jotkin ovat erikoistuneet pitkän tavaran kuljetukseen. Erikoisvaunut ovat kuitenkin myös tarpeellinen varuste moneen eri kuljetustarpeeseen. On olemassa lukuisia innovatiivisia vaunukonsepteja, jotka uudistavat kiskoliikennettä ja tarjoavat niitä käyttäville yrityksille etulyöntiaseman. Esimerkiksi monitoimivaunut, syväkuormavaunut ja kelankuljetusvaunut palvelevat eri teollisuuden aloja ja auttavat kuljettamaan rahtia tehokkaammin.

Monitoimivaunuilla voi kuljettaa vaikka useita autoja tai palettitavaraa. Se mahdollistaa tyhjävedon minimoiStobart_Rail_freight_train_on_the_West_Coast_Main_Line_12_May_2009misen ja siten auttaa madaltamaan logistiikkakustannuksia. Monitoimivaunuun voi mahtua jopa 10-14 henkilöautoa. Vaunu on tiivis ja tehty kestämään raskaita kuormia, jotta kuljetus saapuisi perille ehjänä ja turvallisesti. Osa malleista voidaan lastata helposti avattavan katteen helposti.

Kelankuljetusvaunut puolestaan palvelevat aloja, jotka tarvitsevat valmistusprosesseissaan keloja. Tällaisten vaunujen on oltava tiivitä, jotta pöly, lika tai ilkivalta eivät pääsisi käsiksi kuormaan. Ne voivat kuljettaa jopa 100:n tonnin kuormia turvallisesti perille.

Ratasepelillekin on omat kuljetusvaununsa. Niiden kuormausta ja kuormien purkua helpottavat purkauslaitteet ja automaattiset lastauskuljettimet. On olemassa ratasepelin kuljetusvaunuja, joilla sepelivoidaan levittää niin tasaisesti, ettei jälkitasoitusta ole tarpeen suorittaa ollenkaan. Näitä vaunuja voidaan käyttää myös täytesoraa, betonia ja muita vastaavia tuotteita varten.

Puoliperävaunujen kuljetukseen erikoistuneet kuljetusvaunut palvelevat myös kuljetusalaa. Niiden avulla voi kuljettaa rekan puoliperävaunuja. Puoliperävaunujen kuljetusvaunuista on saatavilla perinteisiä versioita, jotka lastataan omatoimisesti, sekä versioita, jotka eivät vaadi ulkopuolisia nostolaitteita kuormaukseen tai purkuun.

Syväkuormavaunut puolestaan auttavat kuljettamaan erityisen korkeita tuotteita. Nykyiset, modernit syväkuormavaunut voivat kuljettaa jopa 40% enemmän kuin aiemmat mallit. Niissä hyödynnetään rakennetta, jolla myös telien välistä tilaa voidaan käyttää hyödyksi.

Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, millaisia erikoisvaunuja raidealalla käytetään. Juna on kätevä tapa kuljettaa rahtia, joten erilaisia kuormia varten on kehitelty mitä innovatiivisimpia ratkaisuja. Keski-Euroopassa, missä teollisuuden tarpeet ovat hieman erilaiset, voi nähdä muunkin tyyppisiä erikoisvaunuja kuljetusteollisuutta varten. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa suurin osa logistiikasta tapahtuu autoilla, mikä syö sen tehokkuutta.